Je onderneming digitaliseren in 6 stappen

In dit artikel geven we je 6 belangrijke stappen mee om je onderneming klaar te maken voor de digitale toekomst.


1. Bepaal je doelstellingen

Eerst en vooral is het belangrijk om je doelstellingen duidelijk te formuleren. Welke problemen zijn vandaag aanwezig in de organisatie? Is digitaliseren een oplossing? Daarnaast moet het ook duidelijk zijn over welke tijdspanne je deze doelstellingen wil verwezenlijken. Een veel gebruikte en succesvolle methode om een softwareproject aan te pakken, is de SCRUM methode. De SCRUM methode stelt je in staat prioriteiten te bepalen die het meeste waarde leveren voor uw organisatie. Deze prioriteiten zullen als eerste worden uitgerold. Dit maakt het eenvoudiger je doelen tijdig en succesvol te bereiken en tussentijdse successen te vieren.


2. Denk na over je workflows

Denk na over welke workflows vandaag van toepassing zijn en waar de problemen zitten. Hoe kan je de interne processen vereenvoudigen en waar kan digitalisering ze vergemakkelijken? Het correct uittekenen van je interne processen en deze concreet digitaal omzetten is niet evident. Daarbovenop dient dit als basis en vormt dit het startpunt van de uw verdere digitaliseringsproces. 


3. Zoek een geschikte technische partner

Het kiezen van een geschikte partner die aan jouw noden kan voldoen is cruciaal. Met welke technologie werkt uw partner? Kan deze software antwoord bieden aan al uw behoeften? Hoeveel kost de software en valt dit binnen het budget? Kan je de software volledig op maat van uw bedrijf configureren? Hang je vast aan bepaalde standaarden? Het is belangrijk om een partner te kiezen die op lange termijn mee kan bouwen aan jouw digitale noden.


  Bekijk wat wij voor u kunnen betekenen

4. Werk in fasen

Probeer je hele onderneming niet in één keer te digitaliseren. Plan en vat aan met te werken rond één bepaalde workflow of bottleneck waar de nood het hoogst is. Werk die uit in samenwerking met je technische partner. Evalueer en ga verder naar de volgende fase. Blijf betrokken en grijp tijdig in wanneer het nog niet in orde is. Met deze werkwijze is de eindoplossing volledig naar wens en kan je snel bijsturen. Bovendien beperk je het risico van één grote investering die zijn doel mist.


5. Investeer tijd

Bekijk tijdens elke fase grondig de vooropgestelde configuratie en functionaliteiten. Komt ze overeen met de workflows in de realiteit? Ga niet te snel akkoord met de voorstellen. Denk goed na en stel kritische vragen. Betrek de medewerkers die deze flows dagelijks doorlopen. Vraag hun feedback en koppel terug naar de leverancier van uw software.


6. Evalueer en stel bij

Evalueer na elke fase en kijk waar het nog beter kan. Houd regelmatig een evaluatiemoment met de leverancier. Ga na wat beide partijen hieruit kunnen leren en hoe er constant kan bijgestuurd worden. Neem deze output mee naar de volgende fase. Goede communicatie tussen beide partijen is noodzakelijk om het project tot een succes te brengen.


  Meer weten? Bekijk wat wij voor u kunnen betekenen.


4 tips om jouw voorraad te optimaliseren